Thursday 5 June 2014

Label Pemakanan

  Pelabelan pemakanan adalah keterangan mengenai tahap atau kandungan nutrien yang terdapat pada label makanan. Ianya merupakan akuan yang benar mengenai kualiti pemakanan bahan makanan tersebut. Label nutrisi adalah senarai paras nutrien yang dipaparkan pada label sesuatu makanan. Ia bertujuan untuk menyatakan fakta kandungan nutrien sesuatu produk.

  Pelabelan pemakanan bertujuan untuk menyediakan satu cara penyampaian maklumat mengenai kandungannutrien (zat makanan) pada label setiap makanan yang dikeluarkan. Dengan ini, ianya dapat membantu pengguna membuat pemilihan makanan yang bijak. Ia merupakan satu cara untuk memberitahu pengguna mengenai kualiti pemakanan sesuatu bahan makanan. Selain itu, pelabelan pemakanan turut menyokong aktiviti pendidikan pemakanan kerana ia menggalakkan penggunaan prinsip pemakanan yang kukuh dalam pemilihan makanan dan penyediaan hidangan.

  SEKSYEN MAKANAN menyediakan analisis yang meliputi semua keperluan dalam pelabelan makanan. Analisis-analisis ini termasuk analisis nutrien-nutrien yang wajib diisyhtiharkan pada label iaitu:

  1. Tenaga
  2. Protein
  3. Karbohidrat
  4. Lemak
  5. Jumlah Gula (bagi air sedia diminum)
  6. Lain-lain (Vitamin, asid lemak dan mineral)





No comments:

Post a Comment